Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Cacao

Cacao

Theobroma cacao

Oorspronkelijk komt de cacaoboom uit Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika en is daar vanaf de 7de eeuw gecultiveerd door de Maya's en de Azteken, die er mee handelden en de cacaoboon zelfs als munteenheid gebruikten.  Zij verbonden cacao met Tlaloc, de god van de regen en de vruchtbaarheid. Zij dronken aan het Mexicaanse hof van Montezuma een cacaodrank, xocotlatl, van gekneusde en geroosterde cacaobonen met koud water, die vaak op smaak werd gebracht met vanille, chilipeper en piment. 

In 1502 nam Columbus de cacaoboon mee naar Spanje, maar pas later introduceerde Cortès daar de xocotlatl-drank (en daarmee ook de naam 'chocolate')
Om de smaak te verbeteren werden diverse kruiden, honing en suiker aan deze dikke, bittere drank toegevoegd en na verloop van tijd werd hij warm geserveerd.
In de 17e eeuw werd cacao populair in heel Europa. Amsterdam werd de belangrijkste cacaohaven na Spanje. Van hieruit verspreidde de cacao zich over heel Europa. Begin 19e eeuw vond de Nederlandse scheikundige Van Houten een pers uit om vet aan de bonen te onttrekken en een methode om de zuren te neutraliseren. Op deze manier kon hij harde plakken en een bijna zuivere cacaoboter produceren. De plakken konden tot een fijn poeder worden gemalen en als smaakmaker worden gebruikt. Nu kon chocola zowel gegeten als gedronken worden.
In 1847 werden vele beroemde chocoladebedrijven opgericht. In 1875 werd chocola voor het eerst gecombineerd met gecondenseerde melk, waardoor melkchocolade ontstond. Met name de Zwitserse bedrijven verfijnden steeds meer het proces van chocolade maken.

De cacaoboom wordt nu geteeld in landen rond de evenaar.  Een cacaoboom wordt meer dan 50 jaar oud, tot 10 m hoog en heeft een matig dikke stam. De stam vertakt zich op 1 meter van de grond in maximaal 5 wijd uitstaande hoofdtakken. Deze hoofdtakken vertakken zich verder. De boom heeft een dichte bladerkroon. De bladeren zijn leerachtig. Als de boom ongeveer 4 jaar oud is, gaat hij bloeien.
De kleine witte of roze bloemen zitten direct op de stam en op de dikke takken. Als hij eenmaal is gaan bloeien, bloeit de cacaoboom zonder ophouden vrijwel het hele jaar door. De boom draagt dan ook constant vruchten.Ondanks de lange bloei, levert de cacaoboom maar 30 tot 40 vruchten per jaar.
Deze vruchten lijken op langwerpige meloenen. Ze worden geplukt en vervolgens opengebroken. De cacaobonen liggen in het midden van de vrucht. Elke vrucht bevat 40-50 'bonen', die elk ongeveer een gram wegen. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar dus 1 tot 2 kilo bonen.
De cacaobonen worden, met het vruchtvlees dat er nog aanzit, door schimmels, bacteriën gefermenteerd. Hierbij loopt de temperatuur op tot 50 graden.
Deze fermentatie duurt ongeveer vijf dagen. De kiem van het zaad wordt gedood en de kleur van de bonen verandert van paars naar bruin. Tenslotte wordt door het fermenteren de smaakvoorlopers voor de chocoladesmaak gevormd. De bonen worden in de zon gedroogd, of in drooghuizen. De gedroogde bonen worden vervolgens geëxporteerd.

De weg van cacaokolf tot chocoladereep is lang en ingewikkeld. Tussenhandelaars, exporteurs, verwerkers, chocoladebedrijven, overheden: allen spelen ze een rol in de keten tussen consument en producent.
In de grootste cacao producerende landen proberen mensen te ontsnappen uit een vicieuze cirkel van extreme armoede en goedkope (kinder)arbeid en slavernij op de cacaoplantages. Koop daarom alleen chocola met een Fair Trade keurmerk. Fair trade verzekert dat chocolade gemaakt is onder strenge sociale, economische en ecologische normen. Er mag geen sprake zijn van kindslavernij op de boerderijen. Door de minimumprijs en de fairtradepremie hoeft de boer geen goedkope (kinder)arbeid op de plantages in te schakelen.

Cacao is door de oorspronkelijke bewoners van Zuid- en Midden Amerika al duizenden jaren gebruikt om parasieten te bestrijden, om slangebeten te genezen en als een algemeen antiseptisch middel. Ook werd cacao gebruikt om diarree te genezen.
In vrijwel de gehele wereld wordt chocola geassocieerd met romantiek en erotiek. Door de Azteken werd het al gezien als een afrodisiacum (lustopwekker) dat mannen krachtiger maakte en vrouwen ongeremder. Vandaar dat chocola ook in Europa al snel het ideale geschenk van een aanbidder werd.

Uit onderzoek blijkt dat chocola flavonoïden bevat uit de groep anti-oxidanten die ook in thee, rode wijn en in diverse fruit- en groentensoorten voorkomen. Toegenomen niveaus van flavonoiden verlaagt het risico op hartziekten, longkanker, prostaatkanker en type 2 diabetes. Het eten van donkere chocolade verlaagt LDL, het slechte cholesterol, oxidatie en vermindert daarmee het risico op bloedproppen, verlaagt de bloeddruk en verhoogt de bloedstroom door de aderen.

Helaas bevat chocola ook teveel suiker en te veel verzadigd vet. Extra pure chocola bevat meer cacao en minder suiker en is daarom verstandiger. Hoe donkerder de chocola, hoe meer flavonoïden deze bevat.  Het positieve effect op de bloeddruk is al te verwachten bij een relatief lage consumptie vanaf circa 10 tot 20 gram per dag. Afhankelijk van de reep zijn dat enkele blokjes. Melkchocolade heeft deze werking niet. Fruit en groenten bevatten uiteraard meer natuurlijke anti-oxidanten en flavonoïden, zijn veel minder calorierijk en zijn rijk aan vitaminen en mineralen die chocola niet heeft. Dus je kunt groenten en fruit niet vervangen met chocolade. Maar een klein beetje pure chocola is prima voor je en werkt door de aanwezige phenylethylalamine (PEA) ook nog eens anti-depressief. 

Recept:
Op een grauwe koude dag kan een cacao-gezichtsmasker een feestje zijn:
Het geeft een vredig, gelukkig en relaxed gevoel, ontgift, voedt en versterkt de huid. Voor de droge, normale of oudere huid:
Ingrediënten: 1/3 kop cacaopoeder, 1/4 kop honing, 2 eetlepels zure room, 3 eetlepels havermoutpoeder(in de blender).
Mix alle ingrediënten tot een stevige massa. Masseer het zachtjes op je gezicht. Laat het 20 minuten zitten en spoel het af met lauw water.
Veel plezier!

 

SNP Natuurreizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vermelding i.v.m. cookiewetgeving websites:

 

Om er voor te zorgen dat alle functionaliteiten van deze website naar behoren werken, gebruikt deze website cookies.
Deze cookies bevatten geen persoonlijke informatie en zijn niet gevaarlijk.
Daarnaast kunnen cookies gebruikt worden om bezoekers te analyseren, teneinde u en andere bezoekers een nog betere website-ervaring te geven.
Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Op deze informatieve website hebben we enkele advertenties geplaatst van onder andere Waschbaer, dit is om een klein gedeelte van de kosten voor het in de lucht houden van deze kruidenwebsite te kunnen betalen. De advertenties zijn met zorg door ons gekozen en deze bedrijven dragen wij een warm hart toe.
Mocht je op een later moment besluiten om iets te gaan bestellen bij een van deze bedrijven, ga dan alstublieft  via de advertentie op onze pagina, dan krijgen wij een kleine vergoeding hiervoor.  Hartelijk dank, namens Ella van de Kruidenkorf.