Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Kruidenblog Kruidenblog archief Wilde peen-Wortel

Wilde peen-Wortel

Wilde peen/ Wortel

Daucus carota

De wortel is botanisch dezelfde soort als de Nederlandse inheemse plant, de "peen" (Daucus carota). De wilde peen kruist zeer gemakkelijk met de huidige groente, waardoor er zo nu en dan een witte wortel tussen de gekweekte wortelen kan voorkomen. Andere familieleden zijn o.a. dolle kervel, dille, karwij, pastinaak en berenklauw. Wortels zijn rijk aan betacaroteen dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

De wilde plant onderscheidt zich van de huidige groente doordat de penwortel wit, vertakt en minder vlezig is. De peen komt voor in droge graslanden, bermen, dijken en duinen. De plant wordt 30-90 cm hoog.
Het is een tweejarige plant. De soort heeft kou nodig voordat deze kan gaan bloeien. In het tweede jaar, na de winter, gebruikt de plant de opgeslagen voedingsstoffen uit de wortel voor de verdere groei en bloei. De soort bloeit in juni tot de herfst met schermen.Het scherm bestaat uit vele stralen, waarvan de buitenste bij rijping vogelnestjesachtig naar binnen zijn gebogen. De bloemetjes zijn wit of roze en de middelste van het scherm vaak zwart-purperachtig.
Let op! : Omdat de plant nogal eens verward wordt met de uiterst giftige "gevlekte scheerling" is wilde peen uitsluitend te gebruiken door degenen die het verschil goed kennen. De belangrijkste verschillen zitten hem in een zwart bloemetje in het midden van sommige schermen en alle delen van de wilde peen ruiken en smaken als wortel.
De schermen smaken heerlijk in een salade en zijn goede leveranciers van kalium. Een thee van de schermen geeft ook de kalium en helpt bij spijsverteringsproblemen.
Vroeger werden de zaden van de wilde peen gebruikt als natuurlijk anticonceptiemiddel. Een eet- of theelepel vol zaden werd een aantal dagen aansluitend op de gemeenschap dagelijks gegeten.

De wortel is dus lange tijd niet als groente maar als  medicinaal kruid gebruikt. De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen, waarschijnlijk werden de eerste oranje wortels geteeld in Vlaanderen in de 15e/16e eeuw en werd pas in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa. Ze hebben echter nog steeds veel geneeskrachtige eigenschappen en leveren naast betacaroteen (vitamine A)en kalium, ook vitamine B1 en B2, C en E en de mineralen fosfor en calcium. In de Chinese geneeskunde wordt het eten van wortels aangeraden om de lever-chi (kracht)  te versterken.
Wortels zorgen ervoor dat wonden beter genezen en versterken het afweersysteem en leveren veel energie. Rauw gegeten komen de inhoudsstoffen het beste tot hun recht.
Vers geperst wortelsap is het allerbeste. Meng er een paar druppeltjes olie door of eet er iets bij waar vet in zit, omdat dan het lichaam de provitamine A beter opneemt.
In babyvoeding helpen worteltjes tegen verstopping en windjes en bevorderen de spijsvertering.
Wortelsap is een prima (en vaak goedkopere) energiedrank. Voor de smaak kun je het eventueel mengen met appel-, ananas-, of sinaasappelsap.
Wortel helpt ook verlichtend bij huidaandoeningen, is ontsmettend en ontstekingswerend.
Ze kunnen door hun anti-oxidante eigenschappen de schade van roken enigzins beperken.
Wortels kunnen ook ondersteunen bij problemen met de klieren, luchtwegen, hoofdpijn of gewrichtsaandoeningen.
De meeste mensen weten dat wortels calcium leveren en dat die huid, haar, nagels en botten versterkt en dat het het gezichtsvermogen verbetert. 
Het dagelijks eten van wortels of drinken van wortelsap kan de menstruatiecyclus helpen reguleren en werkt stressverminderend.

Opgelet:
Eet nooit wortelzaad tijdens de zwangerschap, het kan een miskraam veroorzaken. 
Overdosering van wortels kan de huid tijdelijk gelig kleuren.

Recept wortelsap:
Wortels wassen, schoonmaken, uitpersen in een vruchtenpers. Voeg aan een glas wortelsap 3-4 druppels plantaardige olie toe. Liefst meteen opdrinken, anders gaan vitaminen verloren. Als het toch bewaard wordt, dan wat citroensap toevoegen om bruinkleuring te voorkomen en afgedekt in de koelkast zetten.

Recept wortelbrij bij astma:
3-4 middelgrote wortels schoon maken onder stromend water (niet schillen). In kleine stukjes snijden en in weinig water zachtkoken. Wortels pureren met de mixer en voor het naar bed gaan eten met wat bijenhoning. Iedere avond vers bereiden en direct opeten.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts en informeer de arts bij combineren met behandeling/medicatie.
 

SNP Natuurreizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vermelding i.v.m. cookiewetgeving websites:

 

Om er voor te zorgen dat alle functionaliteiten van deze website naar behoren werken, gebruikt deze website cookies.
Deze cookies bevatten geen persoonlijke informatie en zijn niet gevaarlijk.
Daarnaast kunnen cookies gebruikt worden om bezoekers te analyseren, teneinde u en andere bezoekers een nog betere website-ervaring te geven.
Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Op deze informatieve website hebben we enkele advertenties geplaatst van onder andere Waschbaer, dit is om een klein gedeelte van de kosten voor het in de lucht houden van deze kruidenwebsite te kunnen betalen. De advertenties zijn met zorg door ons gekozen en deze bedrijven dragen wij een warm hart toe.
Mocht je op een later moment besluiten om iets te gaan bestellen bij een van deze bedrijven, ga dan alstublieft  via de advertentie op onze pagina, dan krijgen wij een kleine vergoeding hiervoor.  Hartelijk dank, namens Ella van de Kruidenkorf.